8 ok, amiért a zenetanulás jó hatással van a gyerekek fejlődésére

A zene már egészen kis korban mosolyt csal a gyerekek arcára. Ez azonban csak egy a sok pozitív hatás mellet, amit a zene gyermekedből kiválthat.

Számtalan hiteles tanulmány igazolja azt, hogy a zenetanulás rengeteg olyan hozzáadott értéket biztosít a gyerekek számára, amely által a hétköznapjaik nem csak szebbek és élvezetesebbek, de sokkal könnyebbek is lehetnek.

A zenetanulás azonban nem csupán szebbé és könnyebbé teheti a mindennapokat gyermeked számára, hanem rövid és hosszútávon is „profiltálhat” belőle a gyerkőc: könnyebben érvényesül tanulásban, majd később a nagybetűs életben. Igen, a zenetanulás pozitív hatásai nem csak néhány évre, de gyermeked egész életére szólnak.

Ebben a cikkben röviden, 8 pontban összeszedtünk Neked a konkrét okokat, amiért gyermekednek érdemes zenét tanulnia.

1. Javítja az íráskészséget és a számolást

A zene segít abban, hogy felgyorsuljon az a folyamat, amely révén a gyerekek megkülönböztetik a hangokat egymástól, vagy ami alapján megállapítják, hogy mely hangokból épülnek fel az egyes szavak.

A zenetanulás révén megtanulják, hogy a különböző hangok hogyan következnek egymás után, vagyis ez segít nekik előre vetíteni, hogy mi következik.

Ez az írás és az olvasás esetében is nagy segítség lehet.

A zenét tanuló gyerekeknek könnyebben megy a matek is.
Sokan gondolják, hogy a zene inkább a humán tárgyakhoz áll közelebb, azonban a kutatások szerint inkább a matematikával vonható párhuzam, ami által a matekos készségeket is fejleszti.

2. Fejleszti a problémamegoldó képességet

Gyermeked problémamegoldó képességének fejlesztése az egyik legnagyobb érték, amit a zenetanulás adhat számára.

A lexikális tudás fontosságának háttérbeszorulásával ez az a tulajdonság, amely minél fejlettebb, annál jobban tud érvényesülni felnőttkorában a lurkó.

A zene által elsajátított kreatív gondolkodásmód lehetővé teszi gyermeked számára, hogy a problémákat úgy próbálja megoldani, hogy egy adott problémára több lehetséges megoldást keresnek, közben pedig kizárnak minden fölösleges szabályt és feltevést.

A művészetekkel kapcsolatos kérdésekre általában több jó válasz is létezik, ezáltal pedig segít gyermekednek önmagára találni és kialakítani a saját egyéni stílusát.

3. Fejleszti a nyelvérzéküket

Az angol nyelvtudás ma már alapelvárás. Ez sokszor nagy terhet ró a gyerekekre.

A legújabb kutatások szerint a zenetanulás nagymértékben fejleszti a gyermek agyának azon részét, amely a nyelvérzék kialakulásáért, valamint a logikus gondolkodásért felelős.

A rendszeres muzsikálás pedig elősegíti más tantárgyak tanulásának sikerességét is.

A zene képes arra, hogy sajátos módon rendezze az idegpályákat. Ha gyermeked az ismert dalokat, darabokat új információkkal társítja, akkor az új adatok sokkal könnyebben rögzülnek a memóriájában, tehát könnyebben megy a tanulás.

4. Megtanítja rendszerben gondolkozni

Azok a gyerkőcök, akik zeneoktatásban részesülnek, könnyen megtanulják azt, hogy bizonyos részletek hogyan állnak össze egésszé.

Ezáltal fejlődik a rendszerlátásuk és idősebb korukban sokkal könnyebben lesznek képesek felépíteni bonyolultabb rendszereket, vagy éppen átlátni és leredukálni bizonyos szisztémákat.

Tehát a lényeglátásuk fejlett lesz, ami nagyban megkönnyítik a kicsik későbbi életét és segít abban, hogy jó, alapos és lelkiismeretes szakemberekké váljanak.

5. Megtanulják értékelni a munka gyümölcsét, kitartásra ösztönöz

Az Overtones Zeneiskolában alapelv, hogy a zenetanulás élvezetes legyen és fejlesztő hatása mellett, élményt is adjon a gyerekek számára.

Egy hangszer azonban nem szól jól, ha nincs tökéletesen felhangolva, a billentyűket jól kell leütni ahhoz, hogy a zene szépen szóljon. Egy fellépés csak akkor jó, ha a gyerekek gyakorolnak rá.

Így a zeneoktatás révén a gyerekek megtanulják értékelni a gyakorlás, a munka gyümölcsét és a későbbiekben sokkal kitartóbbak lesznek.

6. Javíthatja a hangulatukat

Természetes, hogy Te is azt szeretnéd, ha gyermeked mindig jókedvű lenne.

Tudjuk viszont azt is, hogy az iskola néha már alsó tagozatban leterheli a gyerekeket… A kicsik kedvére gyakran negatív hatással van a sok feladat. Bizonyára ez a Te csemetéddel sincsen máshogy. A zenetanulás ebben is segít.

Saját magadon is megtapasztalhatod, hogy egy-egy dallam milyen hatással van a hangulatodra. Ez a gyerekek esetében is így van. Főleg, ha ők „csinálják” a dallamokat 🙂

A zenélés révén gyermeked megtanulhatja a lehető legjobban kifejezni az érzelmeit, illetve egy-egy zenemű átélése segíthet nekik a különféle érzelmek teljesebb megélésében.

7. Segít legyőzni a félelmüket, magabiztosságot ad

A nyilvános szereplés együtt jár a zenetanulással. Ezeken az eseményeken a növendékek bemutatják családjuknak és a közönségnek az elsajátított darabokat.

Ilyenkor a gyerekeket egyéniségük kifejezésére bátorítják, és az eustressznek köszönhetően leküzdhetik félelmeiket. Eu-, azaz jó stresszt akkor él át valaki, amikor valamilyen pozitív dolog történik vele. Ilyen például egy győzelem vagy valamilyen kellemes esemény.

Az előadások során gyermeked megtanul uralkodni a félelmein és kockázatokat vállalni. A kockázatvállalás elengedhetetlen, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked maximálisan ki tudja használni a képességeit.

A folyamatos koncertezés pedig magabiztosságot ad a gyerekeknek.

8. Hozzájárul a szókincsük fejlesztéséhez

Már a bölcsődei, óvodai gyermekdalokra, mondókákra révén bővülhet a gyerekek szókincse.

Ahogy nőnek, egyre világosabbá válik a számukra, hogy egy-egy hangsor nem csupán egy dallamot követ, hanem az egy valós, értelmes szó, ami ezt vagy azt jelenti.

Minél többet énekelnek, annál több szót tanulhatnak meg és az éneklés is a hangszeres zenetanulás szerves része.

Összefoglalva

A zenetanulás még boldogabbá teszi a gyermekkort úgy, hogy fejleszti a gyerkőcöket, ami által rövid- és hosszútávon is rengeteget profitálhatnak. 🙂

Ha szeretnéd, hogy gyermeked a számára lehető legjobb zeneiskolában, gyermekközpontú pedagógiai módszerekkel tanulhasson zenélni, vagy szeretnél több információt megtudni az Overtones Zeneiskoláról, akkor látogass el weboldalunkra:

Overtones Zeneiskola – „HANGSZÍNT VISZÜNK A HÉTKÖZNAPOKBA”

Üdvözlünk
az Overtones Zeneiskola
weboldalán!

Az Overtones Alapfokú Művészeti Iskola, egy dinamikusan fejlődő intézmény, amelynek szakmai magja egy több évtized alatt kialakult és csiszolódott művész- tanár gárda. Iskolánk alapítója, vezetője, Baranyai Gyula, zenetanár, hegedűművész, közgazdász, 1993-ban hozta létre az iskolát, Talentum néven. Az intézmény azóta jelentős bővülésen és fejlődésen ment keresztül, ám az alapelvek változatlanok maradtak: gyermekközpontúság, differenciált nevelés, magas szakmai színvonal. 2006-ban Marcaliban felépült az iskola központi épülete. A modern, korszerű technikai eszközökkel fölszerelt épületben tantermek, a tetőtérben vendégszobák, valamint egy kamaraterem is helyet kapott.

Azt fontos megemlíteni, hogy ezek a pozitív hatások akkor tudnak igazán érvényesülni, ha a zeneiskola, ahol gyermeked muzsikál gyermekközpontú oktatást folytat.

Éppen ezért mi, az Overtones Zeneiskolában rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy modern pedagógiai módszereink segítségével a zenetanulás valóban gyermekedről szóljon és ügyelünk arra is, hogy a muzsikálás örömmel töltse el Növendékeinket.

ELÉRHETŐSÉGEINK

Telefon: +36 70 604 38 44

Címünk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 17.